Arvet från varvet ger många möjligheter – och mycket medlemsarbete…

SBK hade hösten 2016 120 medlemmar med 85  båtar. Det är något fler segelbåtar än motorbåtar samt några kajaker. Klubben bildades 1962 när det varv som legat här sedan 1900-talets början lades ner. Några båtägare som haft sina båtar här köpte varvet och startade klubben.

 • gallery-image
 • gallery-image
 • gallery-image
 • gallery-image
 • gallery-image

Se fler bilder från klubben

Arvet från varvet ger många lokaler med fler möjligheter än hos många andra klubbar.
— I Smedjan kan man utföra reparationer (och förvara presenningar)
— I Snickeriet kan man förstås snickra – men också lacka och måla.
— På Segelvinden i det största huset finns utrymme för vinterförvaring av segel och båtdynor.
— I våningen under segelvinden kan man få disponera ett låsbart plåtskåp.
— Det finns mastkran och mastuppläggning för seglarna och en liten travers med talja för att lyfta inombordare.
— Vi har tre flytbryggor utöver våra fasta bryggor.
— Båtarna tar vi upp med vagnar på räls, på tre ställen. Numera är det ju vanligare med lyftkran, men någon sådan kan inte komma ner till oss!
— Sist men inte minst har vi vår klubbstuga där vi har möten och någon fest per år och i övrigt har som raststuga och matsal när vi arbetar på våra båtar –  eller för klubben.

Vi har alltså mycket resurser som ger många möjligheter –  men husen, bryggorna och utrustningen måste underhållas. Därför har vi också mer klubbarbete än många andra klubbar.

En ovanlig belägenhet, som vi delar med våra två grannklubbar, Gäddvikens segelsällskap och Finnboda båtklubb, är att det inte går att köra bil ända fram till oss. Vi finns vid en gång- och cykelväg som går från Sickla station och följer Svindersviken fram till Kvarnholmsvägen, nära Dramatens och Operans ateljéer (en gång ett kafferosteri!).  Uppifrån Henriksdalsberget går också en gångväg med trappor ned till klubben.

Det går lätt att ta sig till klubben även utan bil, med någon av alla de bussar (och Saltsjöbanan) som stannar vid Henriksdal och Sickla. Till Henriksdalsberget går buss 53 från Stockholm.

Svindersvikens historia

 • gallery-image
 • gallery-image
 • gallery-image
 • gallery-image

SBK klubbrummet 1967

Stugan har två våningar men ingen invändig trappa. Ville man förflytta sig mellan våningarna fick man först gå ut. Till övervåningens dörr fanns en landgång från sluttningen på landsidan ovanför stugan.

 • gallery-image
 • gallery-image

Kajutan vid Svindersviks båtklubb i Nacka

Vi vet inte hur gammal den är, den lilla fallfärdiga stugan med det brutna taket vid Svindersviks båtklubb, alldeles nedanför den nya vägen. Men vi vet lite grann. Stugan har två våningar men ingen invändig trappa. Ville man förflytta sig mellan våningarna fick man först gå ut. Till övervåningens dörr fanns en landgång från sluttningen på landsidan ovanför stugan... Kajutan är idag riven, men läs gärna historien nedan.

Läs hela texten här